Een schep op maat
Wat is de juiste lengte van een schep of steel?
De juiste lengte van een schep of steel kan variëren, afhankelijk van het type gebruik, voorkeur en lichaamslengte van de degene die de schep gebruikt. Over het algemeen wordt echter aanbevolen dat de totale lengte van de steel en schep ergens tussen de 1,2 meter en 1,5 meter lang is. Deze lengte biedt een goede balans tussen hefboomwerking en hanteerbaarheid.
Een langere steel kan meer hefboomkracht bieden, wat handig kan zijn bij het graven in zwaardere grond of bij taken die meer kracht vereisen. Een kortere steel kan handiger zijn in beperkte ruimtes of bij taken waarbij precisie en controle belangrijk zijn.
Het is ook belangrijk om rekening te houden met je eigen lengte en comfort bij het kiezen van de juiste lengte. Een schep die te lang of te kort is in verhouding tot je lichaamslengte kan leiden tot ongemak en vermoeidheid tijdens het gebruik.
Uiteindelijk is het het beste om verschillende lengtes uit te proberen en te bepalen welke lengte het meest comfortabel en efficiënt voor je is, rekening houdend met het beoogde gebruik van de schep.
Houding bij staand werk
Heb ik de juiste steellengte van de schop?
- Een te korte steel belast de rug
- Een te lange steel werkt niet efficient en belast de schouders
- De juiste lengte van een schop is dat de elleboog ongeveer een hoek maakt van 90 graden als je de schep net onder het handvat vast houd, met de armen langs het lichaam (zie voorbeeld hieronder)
Welke maat schep of steellengte?
Daarnaast heb je ook nog de keuze uit een 'dulstand'. De dul is de achterzijde van de schep, dus de niet scherpe kant waar de steel in komt te staan. Je hebt een rechte dul, half gebogen dul, heel geboden dul en een extra gebogen dus. Je ziet dat de achterzijde waar de steel in zit anders gebogen is. Afhankelijk van jouw werkzaamheden heb je deze opties.
Let op: Alle scheppen in onze webwinkel kunnen op maat besteld worden door te variëren met de lengte van de steel. Twijfel je welke lengte je nodig hebt? Bel of What's app ons op: 06 - 301 364 68
Ga naar de maatwerk schoppen of spades.
Naast de juiste maat van een schep is het altijd goed om je werkmethode en houding serieus te nemen.
Tillen
Wees alert op je houding en de bewegingen die je maakt. Het is een kleine moeite en het kan je veel lichamelijke ellende besparen. Let met handmatig tillen op het volgende:
- Ken je krachten en til niet meer dan je denkt aan te kunnen (dat kan per dag verschillen)
- Til niet meer dan 25 kg en til anders met zijn tweeën of gebruik hulpmiddelen
- Houd de last zo dicht mogelijk tegen het lichaam
- Als er veel getild moet worden, zorg dan dat de te tillen lasten op hoogte staan (cirdca 75cm boven de grond)
- Til in een gemakkelijker houding en houd de last recht voor je, dus nooit met gedraaide rug
- til niet te gehaast en te gestrest
- Als je met de last moet draaien, draai dan op de voeten en niet in de rug
Bukken
Langdurig bukkend werken is slecht voor de rug. Zet samen met collega's. de werksituaties eens op een rij en probeer rugonvriendelijke werkzaamheden te achterhalen. Denk aan bestraten, werken met de heggenschaar of het stapelen van rondhout. Afwisseling van werk voorkomst al veel problemen. Sla geen pauzes over en zorg voor voldoende rust in de vrije tijd.